Emrah Polat Câinii merg în... Paradis
Emrah Polat - Câinii merg în... Paradis Un scriitor nou în România, un stil nou, modern, în care metaforele abundă: nu este vorba despre câini, ci despre oameni, despre partea lor întunecată, despre partea lor bună.
Desigur toţi, sau aproape toţi, am fost în Turcia şi am văzut doar... ceea ce văd turiştii, partea „pentru turişti”. Emrah Polat ne descrie situaţia reală, ceea ce turiştii nu văd sau nu înţeleg. În ciuda titlului, în carte nu este vorba despre câini, sau despre luptele de câini, ci despre cei care le organizează - despre oameni, despre noi. Câinii sunt doar un simbol...
Autorul ne prezintă cu mult talent şi farmec diverse situaţii şi tipologii - oameni săraci, care vor să parvină, oameni din familii avute, prost educaţi.
Dar, ca în orice roman modern, nu există personaje care sunt numai pozitive sau numai negative. Acţiunea romanului devine din ce în ce mai palpitantă, nu veţi putea lăsa cartea din mână până la impresionantul ei sfârşit...
Şi iată, învăţăm că - de oriunde unde am fi, orice am face - suntem toţi la fel: oameni sau câini. Savuraţi acţiunea romanului, gândiţi-vă la tot ce ascunde el şi, când veţi mai vizita Turcia, amintiţi-vă!
Traducator: Tania Mochi