BEN HILLS PRINŢESA MASAKO
BEN HILLS - PRINŢESA MASAKO
Detalii »
PRINŢESA MASAKO.Prizoniera Tronului Crizantemei. Povestea adevărată şi tragică a prinţesei Japoniei
Ben Hills este unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri de investigaţie din Australia. Corespondent extern pentru trustul de presă Fairfax a transmis războaie, alegeri, scandaluri şi probleme sociale timp de peste trei decenii.
Această carte o urmăreşte pe Masako din copilărie, ca fiică a unui ambasador itinerant, apoi studiind la trei mari Universităţi din lume, intrând în diplomaţie şi în final alegând viaţa în lumea misterioasă din spatele Cortinei Crizantemei.
După 13 ani de la nuntă, prinţesa este un personaj tragic, cu sănătatea ruinată de cămaşa de forţă a protocolului de la palat şi de presiunile exercitate asupra ei ca să aducă pe lume un băiat care să salveze de la pieire dinastia neîntreruptă de 2600 de ani.

BRIGITTE HAMANN WINFRED WAGNER sau HITLER ŞI FESTIVALUL DE LA BAYEREUTH
BRIGITTE HAMANN - WINFRED WAGNER sau HITLER ŞI FESTIVALUL DE LA BAYEREUTH
Detalii »
Traducãtor: SANDA MUNTEANU
În această lucrare amplă, cunoscuta istoriciană Brigitte Hamann urmareşte destinele familiei lui Richard Wagner, situând în centrul atenţiei personalitatea marcantă a lui Winifred, nora compozitorului, precum şi relaţiile lui Hitler cu muzica lui Wagner, cu festivalul de la Bayreuth şi cu familia Wagner – totul proiectat pe fundalul complex şi agitat al evoluţiei Germaniei şi a Europei de la începutul secolului al XX-lea până în 1980, anul mortii lui Winifred Wagner.
O radiografie fascinantă, bazată strict pe documente, a unui secol, în acelaşi timp o continuare indirectă a lucrarii „Viena lui Hitler“, în care aceeaşi autoare reconstituise viaţa lui Hitler de la naştere pâna la Primul Război Mondial.

DUMITRU HÎNCU Schiţe pentru un tablou de epocă
DUMITRU HÎNCU - Schiţe pentru un tablou de epocă
Detalii »
SCHIŢE PENTRU UN TABLOU DE EPOCĂ privesc un răstimp ce mi se pare mai puţin cunoscut astăzi, anume perioada anilor 1930-1940, cu episoade şi actori în ipostaze nebănuite. Dar care, laolaltă, recompun în linii mari tabloul unei epoci, de la debutul şi până la evanescenţa ei.
Dumitru Hîncu

GHISLAIN DE DIESBACH Printesa Bibescu - Ultima orhidee
GHISLAIN DE DIESBACH - Printesa Bibescu - Ultima orhidee
Detalii »
Crescută pe treptele mai multor tronuri, Martha Bibescu devine la rândul său, una dintre reginele atemporale care îl fascinau pe Proust și îl fermecau pe Claudel.
Mereu avidă de orizonturi noi, ca și de oameni noi, cerceta totul din dorința de „a ști înaintea altora”, de a fi în același timp în inima și creierul acestei Europe, a cărei muză se credea.
În romanele ei, ca și în „Jurnalul” inedit, una dintre principalele surse ale acestei biografii, ea a știut să evoce multe figuri tragice sau pitorești, de la familia regală a României și Marii Britanii, până la ultimii Romanovi, de la Proust la Churchill, de la Gorki la Mussolini, de la Anatole France la Contesa de Noailles, trecând prin Henry de Jouvenel, Goering și Ramsay Mac Donald. Dintre contemporani, puțini sunt cei ce scapă de acuitatea privirii ei, de finețea judecății și, de vorba ei uneori înțepătoare.
Această biografie, care utilizează documente de arhivă și corespondență – încă necunoscute – reînvie un personaj și dezvăluie fețele unei epoci.
Traducerea: Constantin Popescu

GREG KING DUCESA DE WINDSOR
GREG KING - DUCESA  DE WINDSOR
Detalii »
Traducãtor: ILEANA CULCEA şi ROXANA POPESCU
Bazându-şi investigaţia pe surse inedite, mărturii, documente, memorii nepublicate până acum, reputatul istoric american Greg King prezintă pentru prima dată în mod nepărtinitor portretul ducesei de Windsor, alias Wallis Simpson figură controversată şi învăluită în mister, etichetată pe nedrept ani de-a rândul drept aventuriera malefică, oportunista perfidă, intriganta abilă şi blamată pentru abdicarea regelui englez Edward al VIII-lea.