Gűl Irepoğlu În grădinile cu lalele
Gűl Irepoğlu - În grădinile cu lalele Prof. Dr. Gül İrepoğlu a studiat arhitectura la Academia de Arte Plastice din Istanbul. Și-a început cariera ca asistent la Departamentul de Istorie a Artei, Facultatea de Litere de la Universitatea din Istanbul. A absolvit doctoratul în 1984 și a devenit profesor universitar în anul 1997. Are numeroase publicații despre arta picturii în secolele XVIII-XX, portretul sultanilor otomani, relația artistică dintre Est și Vest și istoria bijuteriilor. Ea a pregătit și a prezentat emisiunile de televiziune „Artă și Spațiu” pe TRT2.
Gül İrepoğlu este cunoscută cititorilor români prin romanul „Concubina”.
Acțiunea romanului istoric „În grădinile cu lalele. Umbra mea” are loc în Istanbul, secolul al XVIII-lea, în epoca numită „Era Lalelei", nume dat de pasiunea tuturor pentru lalele. Pe fundal se află Palatul Topkapi, extraordinara lui viață cu intrigi și evenimente spectaculoase.
Principalele personaje ale romanului sunt Levnî, faimosul artist al perioadei, sultanul Ahmed al III-lea și femeile din harem.
În mod neobișnuit, sultanul este descris ca o ființă umană normală cu slăbiciunile, plăcerile și fericirea sa simplă. Acest portret este reflectat de relațiile sale cu pictorul Levnî, cu convingerile și confesiunile lor sincere. Spiritul colorat al erei este superb descris. Scriitoarea evită să facă o prezentare didactică a istoriei și tradițiilor și mai degrabă se concentrează pe detalii care n-au fost încă scoase la iveală.
Traducere: Ana Andreescu